Prezir v partnerskem odnosu:  Kaj pomeni in kaj storiti?

Avtorica: Sara Bürmen

Prezir je čustvo, ki lahko izjemno poškoduje ali celo povsem uniči odnos. V resnici izhaja iz globoke bolečine, ki pa jo posameznik potlači in preoblikuje v sovraštvo, gnus in jezo, ki jih nato uperi v partnerja. V ozadju prezira je tudi ponos, saj drugemu ne želimo priznati, da trpimo. Namesto, da bi odprli srce, povedali, kaj čutimo in mislimo, ter kaj nam v partnerskem odnosu ni všeč, se obdamo z debelim obzidjem zamer. Zakaj preziramo nekoga, ki naj bi bil naš zaveznik, naša ljubezen, podpora in prijatelj? Kako se ljubezen lahko spreobrne v nekaj tako strupenega in razdiralnega? 

To se navadno ne zgodi hitro, temveč prezir v srcu lahko vzklije iz nekaj semen zamere, nato pa raste dolge mesece, ponekod tudi leta ali desetletja. Kjer je v odnosu prezir, so nemalokrat v ozadju nezvestoba, ki je prevarani nikakor ne zmore odpustiti, občutki neljubljenosti, doživljanje nesprejetosti v odnosu ali pa razočaranje nad partnerjem in partnersko zvezo. V kolikor na začetku zveze pričakujemo pravljico, ni redko, da postanemo razočarani in besni, ko sčasoma spoznamo, da je partner nepopoln, oseba iz mesa in krvi. 

Nezadovoljstvo ob dejstvu, da ljubljena oseba ni idealen princ ali princesa, lahko otrdi v prezir in obsojanje. Sladki trenutki prvih mesecev so mimo, ostali so le spomini. Jezni smo na drugega, v resnici pa si ne priznamo, da so bila naša pričakovanja že od vsega začetka nerealistična. Naše sanjarjenje je morda izhajalo iz neizpolnjenih otroških hrepenenj, da bi nekdo skrbel za nas in bi bili deležni popolne pripadnosti in občudovanja. Morda pa so nas prizadeli prejšnji partnerji in smo upali, da bo v novi zvezi končno vse popolno. A kaj, ko popolnosti ni. Smo le ljudje, s svojo preteklostjo ter napakami.

Ko preziramo, smo vedno odtujeni. Od samih sebe in partnerja. Prezir je izjemno močno, kompleksno in obsojajoče čustvo in naravnanost, ki nadvlada vsa druga čutenja. Ko preziramo, smo nerazpoloženi, si ne želimo partnerjevega dotika, nimamo potrpljenja za pogovor, lahko čutimo gnus ter odpor, mož ali žena pa nam gre na živce. Ob preziru se umikamo, kritiziramo ali pa vihamo nos nad partnerjem, njegovimi odločitvami, razmišljanji, osebnostjo itd. Morda ga imamo celo za manjvrednega človeka.

Kot smo že omenili, so v ozadju različni vzroki in partnerski zapleti, ki počasi načenjajo povezanost in blaženost v odnosu. Prezir razžira ljubezen. V ozadju so vedno težka čutenja in bolečina, ki je nismo zmogli izraziti skozi besede, zato smo jo pokopali globoko v svojo notranjost. Namesto da bi se partnerja ob prevari, občutkih neslišanosti, zameri ob tem, da se v odnosu počutita osamljeno in razočarano, pogovorila ter si priznala, da jima je hudo, se te občutki nalagajo in krepijo.

Skupni imenovalec za prezir je, da se partner iz življenjskega sopotnika počasi spreminja v nekoga, ki ga sovražimo. Takšni občutki ranijo nas in partnerja. Nemalokrat je prezir eden od znanilcev, da se partnerska zveza bliža svojemu koncu. Pa vendarle, včasih se odnos, vendar ne brez iskrenega soočanja in odpuščanja, lahko preoblikuje, zdravi ter oplemeniti na novo.

Mnogo parov se sprašuje ali je kljub preziru možno ostati v odnosu in ali je sploh možno nadaljevati, se pobrati? Kaj storiti, ko je zamer preveč in partnerja ne zmoremo več niti pogledati? Ko ne moremo odpustiti ali, ko si priznamo, da nam zanj ni več mar? Pa nam res ni ali v resnici le trpimo? Je prezir res enačaj za odsotnost ljubezni, ali pa smo na neki točki le obupali, ljubezen pa je še vedno nekje zakopana v nas? Ali terapija pomaga? Vprašanj je veliko. Terapija je dobra priložnost za okrevanje odnosa, vendar le pod pogojem, da sta se oba partnerja pripravljena spustiti v globine svoje bolečine, prisluhniti drugemu, prevzeti odgovornost za svoja dejanja, priznati svoje napake in odpreti srce. 

V kolikor so v srcih obeh zakoncev želja, namera, motivacija, ter je ljubezen še vedno prisotna, četudi v drobcu in jo prikrivajo plasti zamer in malodušja, upanje obstaja. Terapija pa je zgolj drobec časa v 24 urah, ki ga ima vsak dan. Pravo delo za par sledi doma. A kjer je volja, je pot in ob iskrenosti se prezir lahko začne topiti, spodaj pa je bolečina, prek katere se partnerja spet začneta ponovno povezovati.

Viri:

6 Reasons Resentment Creeps Into Your Relationships and What to Do About It

Resentment

Tagged on:
Call Now Button