V pričakovanju praznikov

Avtorica: Kornelija Ferčak Folnovič

Mesec december je verjetno za veliko ljudi eden najlepših mesecev v letu.  Prve snežinke,  okrašene ulice in trgovine, lučke, dišeč vonj po keksih, darila, bližajoči se prazniki, toplina; čas pričakovanja in čas praznovanja. Leto 2020, ki se počasi poslavlja, je zaradi epidemije nekoliko drugačno in drugačni bodo tudi letošnji božično novoletni prazniki. Epidemija je za nekaj časa spremenila nekatere vidike našega življenja in prinesla spremembe v naš vsakdanjik. Vsi smo se srečali z omejitvami druženja z bližnjimi, vplivi na zdravje ali finance, odnose v družini, službi, med prijatelji. Marsikdo se je moral soočiti z boleznijo, izgubo ljubljene osebe, s skrbmi in strahom glede prihodnost. Za nekatere so praznični dnevi že tako čas osamljenosti, tesnobe, kar se lahko v času “koronakrize” še stopnjuje.

Kljub preizkušnjam je mogoče mirno in lepo doživeti praznike.

Pomaga nam lahko, če se odločimo:

Sprejeti realnost

Najprej je pomembno, da sprejmemo realnost tako kot je. Kar ne moremo spremeniti, je dobro sprejeti. Upor, jeza, razočaranje so pogosto rezultat naših (velikih) pričakovanj in neuspešnega truda, da bi dosegli ta pričakovanja, da bilo nekaj drugače. Čeprav v svojem življenju lahko marsikaj spreminjamo, načrtujemo, se zgodijo tudi situacije in pridejo trenutki, ki jih ne moremo spremeniti, ki jih lahko samo sprejmemo. Prazniki bodo pristni in doživeti, če jih bomo naredili takšne kot jih lahko in ne pričakovali preveč.

Najti in dati smisel

Ko sprejmemo realnost, potem spontano lažje v različnih vsakodnevnih izkušnjah, tudi prazničnih, najdemo smisel, pomen, mir, veselje in povezanost. Sprejeti realnost in najti  smisel se ne izključujeta. Kljub razočaranju in neuresničenim pričakovanjem, željam, zaradi trenutne epidemiološke situacije, lahko  naredimo največ kar lahko, da nam bo lepo, da bomo čutili zadovoljstvo in mir v srcu. Trenutki bližine, drobne pozornosti, majhne stvari obarvajo življenje in  ustvarjajo doživete praznike.

Osredotočiti se na tisto kar je pomembno

Ljubezen, družina, ljubljene osebe, odnosi, veselje … To je bistvo praznikov in zato praznujemo. Vse to lahko negujemo tudi v tem času, seveda na varen, sprejemljiv in fleksibilen način za vse. Oglasi in filmi nam velikokrat prikažejo idilične praznike. Ob tem lahko začutimo pogrešanje, hrepenenje, da je pri nas drugače in si zadamo različne obveznosti (nakupovanje, izbira daril, pospravljanje, kuhanje, priprava peciva …), da bi naše praznovanje bilo čimbolj popolno. Če je vsega preveč, doživljamo stres, obremenjenost, nemir. Zato je včasih boljše kaj opustiti, se preprosto prepustiti in ne obremenjevati s tem, kako bi moralo biti drugače.

Pogovoriti se

Normalno je, da v negotovih časih kot je epidemija, čutimo zaskbljenost, strah, nemoč.  Govoriti o doživljanju, čustvih pomeni, da  ubesedimo naše doživljanje, bolečino, zaskrbljenost pa tudi veselje, upanje … Besede jemljejo moč vsem težkim občutjem, zato nam je velikokrat po pogovoru lažje. Če ob sebi nimamo osebe s katero bi se pogovorili, lahko pokličemo sorodnike, prijatelje. Obstaja tudi možnost, da poiščemo terapevtsko pomoč ali pokličemo brezplačni telefon za pomoč v stiski.

Biti hvaležni

Hvaležnost pomeni, da cenimo tisto, kar imamo, namesto, da vedno stmimo za nečim novim v upanju, da nas bo to naredilo srečne. Pomaga nam, da se osredotočimo na tisto, kar imamo in ne česar nimamo. Raziskave kažejo, da je hvaležnost močno povezana z občutkom večje sreče. Če smo hvaležni, se v nas prebujajo bolj pozitivna čustva, lažje ustvarjamo dobre izkušnje in se soočamo s težavami ter gradimo boljše odnose.

Prazniki se zgodijo v nas, v našem srcu. Tam je prostor ljubezni, upanja, miru in veselja. Naj bo blagoslovljen advent, čas pričakovanja, da bomo doživeli praznike v našem srcu.

Viri:

Giving thanks can make you happier

The possibility of happy holidays during a pandemicz

 

Tagged on:
Call Now Button