Kako živeti bolj kvalitetno z obsesivno-kompulzivno motnjo?

Avtorica: Monika Vuk

Kaj je obsesivno-kompulzivna motnja?

Obsesivno-kompulzivna motnja (OKM) je duševna motnja, kjer osebo prevevajo določene prisilne misli (obsesija), čemur sledi izvajanje določenih rutinskih postopkov za razveljavitev teh misli (kompulzija). Obsesivne misli so navadno v nasprotju s posameznikovimi vrednotami in se vsiljujejo vedno znova. Tem mislim nato sledi izvajanje določenega rituala, ki ni koristno delo, temveč posameznik s tem ritualom znižuje tesnobo, ki ga spremlja ob obsesivni misli. Kot primer lahko navedemo obsesivno-kompulzivno motnjo, kjer posameznika ob stiku z določenim predmetom prevevajo obsesivne misli, da je predmet poln bakterij, čemur sledi kompulzivno umivanje in razkuževanje rok vedno znova in znova. OKM znatno zniža kvaliteto našega življenja, zato se bomo v nadaljevanju tega članka osredotočili na življenje z OKM. Za OKM je namreč značilno, da tudi ko stvari v življenju takšnega posameznika tečejo gladko, mu lahko OKM »ugrabi« dan, obsesije in kompulzivno vedenje skupaj s tesnobo namreč terja veliko časa in energije. Čeprav so na voljo določena farmakološka sredstva, je poleg njih zelo pomemben tudi zdrav način življenja.

Hrana in razpoloženje

Edina bolj pomembna stvar od prehranjevati se zdravo je prehranjevati se redno. Ko smo lačni, pade nivo sladkorja v krvi. To nas lahko naredi razdražljive in utrujene. Poskušajmo dan začeti z zajtrkom, pri čemer namesto velikih obrokov jejmo manjše in bolj pogosto.

Priporočajo se:

  • oreščki in semena, ki so polni zdravih hranil,
  • hranila, polna beljakovin – jajca, fižol in meso, ki nas bodo počasi nahranila in poskrbela za ravnovesje,
  • kompleksni ogljikovi hidrati, kot na primer sadje, zelenjava in polnozrnata žita, ki bodo ohranjala stabilen krvni sladkor.

Izogibajmo se kofeinu, ki ga vsebuje kava, čaj in energijske pijače. Kofein namreč stopnjuje tesnobo, kar bo definitivno poslabšalo simptome OKM.

Izogibajmo se razvadam

Morda bomo v skušnjavi, da bi OKM-ju pobegnili s pomočjo alkohola, vendar to zna biti dvorezen meč. Alkohol sicer v prvi fazi prestavi simptome OKM-ja, vendar pa bodo le-ti se pojačali, ko bo alkohol zapuščal naše telo. Enako velja tudi za nikotin, ki ga vsebujejo cigarete.

Izboljšajmo svoj spanec

Tesnoba nam lahko krati spanec, ampak spanec je eden najpomembnejših dejavnikov duševnega zdravja. Namesto, da se uležemo in poskušamo zaspati, si ustvarimo določeno rutino pred spanjem, s katero telo pripravimo na prihajajoči spanec. Namesto, da smo na telefonu, poslušajmo pomirjajočo glasbo ali pa si pripravimo toplo kopel. Ohladimo si spalnico, naredimo temo in poskušajmo spati skozi celo noč.

Postanimo aktivni

Ko smo tesnobni, naše telo sprošča stresni hormon kortizol. V manjših količinah je kortizol koristen, v večjih količinah pa je zelo škodljiv. Redna vadba ohranja raven kortizola na primerni ravni, kar koristi notranjim organom, kostem, predvsem pa našemu razpoloženju.

Poiščimo podporo

Imejmo v uvidu, da nismo edini, ki trpimo za OKM. Pomagajo pogovori, zato se lahko vključimo v podporne skupine ali si poiščemo terapevta. Zavedanje, da v svoji bolezni nismo sami, lahko pomembno pripomore k izboljšanju simptomov.

Naučimo se sprostiti

Naše telo se ne more sprostiti, če ne ve, kako. Sprostitvene tehnike, kot so joga, meditacija, sprehod v naravi ali risanje našemu telesu pokažejo, kako izgleda sprostitev. Najdimo si tehniko, ki nam ustreza, ter jo izvajajmo 30 minut dnevno.

Praznujmo zmage

Da se naučimo živeti z OKM, terja svoj čas. Kot pri vsakem drugem cilju v življenju, se bomo soočali z napredkom in nazadovanjem. Pomembno je, da delamo na svoji bolezni, hkrati pa je pomembno, da proslavimo majhne in velike zmage.

Vir: WebMD. Tips for Living With OCD. September 2020 (Pridobljeno 17. maja 2022).

Call Now Button