Terapija v obdobju razveze

Avtorica: mag. Anja Mesarič

Zakonski pari ali izvenzakonski partnerji se v zadnjih poskusih reševanja svojega odnosa pogosto odločajo za terapevtsko pomoč. V takih trenutkih je partnerski odnos pogosto v takem stanju, da je terapevtski proces lahko zgolj še zadnji poskus para, da se razide na čim manj boleč način, kar je še predvsem v korist otrok, ki se z razhodom staršev neizogibno znajdejo v boleči situaciji, ki se jo morajo naučiti sprejeti.  Terapija lahko takim parom pomaga v prehodu iz partnerskega življenja v nov način bivanja, ki neizogibno zahteva številne prilagoditve, ne glede na to, ali gre za samostojno življenje, novo partnerstvo ali celo novo sestavljeno družino.

Tudi kadar je razveza najboljša ali celo edina možnost za partnerja, gre za boleč proces, poln stiske, dvomov in strahov. Oba partnerja ob tem doživljata občutke čustvene izgube, obžalovanja, jeze, pa tudi nemalokrat olajšanja in sprostitve napetosti, ki predvsem v zadnjih bolečih obdobjih odnosa v življenju para pogosto prevladuje (Sutton 2023):

  • Ponavljajoči se in burni, lahko tudi nasilni prepiri
  • Nezmožnost strinjanja glede pomembnih družinskih tematik, predvsem kar se tiče financ, oblike in kraja bivanja, vzgoje in varstva otrok ter starševskih obveznosti
  • Pomanjkanje komunikacije in pogosto nerazumevanje
  • Skrb glede vpliva razveze na dobrobit otrok
  • Skrb glede komunikacije o razvezi v krogu širše družine in socialnega kroga

Proces razveze nikoli ni enostaven, za nobenega od partnerjev. V terapiji partnerja spodbujamo, da se poslužujeta nekaterih načinov mišljenja in vedenja, ki lahko pomagajo, da ta težek in boleč proces postane bolj obvladljiv.

Osredotočajte se na lastno vedenje, ne na vedenje partnerja ali partnerke.

Proces razveze je zaznamovan z močnimi, pogosto burnimi čustvenimi reakcijami, ki ne kažejo vedno tega, kako se v resnici počutimo v sebi. Poskusite z bivšim partnerjem ali partnerko ravnati kar se da spoštljivo in umirjeno, ne glede na to, kako on ali ona ravna z vami. Vsakršna burna čustvena reakcija lahko pomeni eskalacijo konflikta, ki ne vodi v hitro in mirno razreševanje procesa. To pa škodi vsem vpletenim, še najbolj otrokom. Zavedajte se, da ne morete nadzorovati tega, kako se druga oseba počuti ali kako se vede, lahko pa vedno izberete, kako se boste vedli ali odzivali sami. Včasih lahko pomaga, da si vzamete nekaj minut odmora, preden se odzovete na način, ki bi ga morda lahko kasneje obžalovali.

Pričakujte nepričakovano.

Na terapiji ljudje pogosto zatrjujejo, da zelo dobro poznajo svoje bivše partnerje in da so prepričani, da poznajo in lahko pričakujejo njihove reakcije v določenih situacijah. To se pogosto izkaže za preuranjeno razmišljanje, ki ne jemlje v obzir dejstva, da se v procesu razveze pogosto oba partnerja znajdeta v doslej neznani situaciji, ki je močno čustveno zaznamovana z jezo in prizadetostjo, na katero lahko ljudje reagirajo na doslej neznane in nepričakovane načine. Pred dogovarjanjem o pomembnih odločitvah, ki se nanašajo na vaše življenje po razvezi, si vzemite čas za razmislek o tem, katere odločitve želite sprejeti. Zapišite si pomembne poudarke in jih predstavite bivšemu partnerju ali partnerki na način, ki upošteva tudi njegove ali njene želje in koristi.

Proces odpuščanja

Razveza je lahko rezultat prizadetosti enega ali obeh partnerjev s strani drugega. V takih primerih je odpuščanje lahko zelo zapleteno, vendar je ključno pri predelovanju izgube odnosa in nadaljevanju življenja. Nekoč boste verjetno želeli vstopiti v nov odnos, v katerega ne boste želeli vnašati jeze in zamer iz preteklega partnerstva. Odpuščanje je proces, ki zahteva svoj čas in trud. Prav tako je zelo pomembno prositi za odpuščanje za lastne napake, naj so majhne ali velike, saj s tem pokažemo svojo ranljivost, ki omogoča gradnjo zaupanja in morda nove, drugačne povezanosti (Brown 2013). To je še posebej pomembno, kadar sta bivša partnerja hkrati tudi starša, ki bosta vse življenje ostala povezana skozi starševstvo.

Osredotočanje na lepšo prihodnost

Proces razveze navadno zaznamuje boleče in temačno obdobje v našem življenju. Pomembno se je zavedati, da sta se partnerja za to odločila v upanju, da zapuščata neuspeli odnos, poln stiske in bolečine ter se podajata v lepšo prihodnost, pa naj bo to v novem odnosu ali na samostojni poti. Zamišljanje lepše prihodnosti vam lahko pomaga skozi težke čase. Vzemite si čas in si predstavljajte kako vidite svoje življenje čez tri mesece, šest mesecev in čez eno leto. Katere so pozitivne stvari, ki jih najdete? Kakšno bo vaše življenje v novih okoliščinah? Naj vam te misli pomagajo v težkih trenutkih v zavedanju, da je vaš cilj lepša in mirnejša prihodnost.

Viri:

Brown, B. (2013). Daring greatly: How the courage to be vulnerable transforms the way we live, love, parent, and lead. Penguin Books: London.

Sutton, J. (2023). Divorce Counseling & Therapy: Best Worksheets & Techniques (pridobljeno 7. februarja 2023).

 

Call Now Button