E-mesečnik Družinskega centra mir 11/2010

November 2010

Spomin srca odstrani slabo in poveličuje dobro in zahvaljujoč se tej umetniji lahko vzdržimo bremena preteklosti.

Gabriel Garcia Marquez

Jesenski čas, posut z barvitim listjem in odet v milijon barvnih odtenkov, dopušča prostor toplemu soncu in tudi že zimsko drhtečemu mrazu. Kako odmeva v nas ta igra narave, ta prehod? Mraz nas zavije v topla oblačila in zadrži v zaprtih prostorih. Morda se zgolj z začudenjem oziramo na barvitost drevesnih krošenj. Morda pa zaslišimo povabilo na obisk k sebi domov, kjer lahko prisluhnemo vsemu, kar v nas bolj ali manj nemo živi in nas dela notranje bolj ali manj žive.

Če se spomladi življenje prebuja, se zdaj umirja. Dovolimo si kdaj povabiti se v svojo preteklost in se z njo pogovoriti, ob njej začutiti žalost, veselje, jezo, hvaležnost … November, vsaj začetek meseca, je že sam po sebi obarvan s spomini na osebe, ob katerih smo se oblikovali, odraščali, iskali sebe in smisel svojega življenja. Ob grobovih se lahko v sebi pogovorimo ne samo s temi osebami, ampak tudi o odnosih, sanjah ali čem drugem, za kar doživljamo, da je umrlo. V sebi lahko nezavedno še gojimo upanje, da umrlo nosi v sebi še kanček življenja in težko verjamemo, da lahko karkoli zares umre. Srce ohranja umrlo živo. Upanje klije … In že sam obisk pri nas doma, v našem srcu, nas umiri.

To, kar je v nas, čaka. Ni nam treba hiteti, saj nas tudi zunanje dogajanje v naravi vabi, da bi se odpočili, se prepustili in si dovolili ob naših spominih čutiti tudi žalost. Svečk nam ni treba prižigati samo na grobovih. Dragocene so tiste, ki jih prižgemo v srcu in ob njih potočimo kakšno solzo in tudi mirno dahnemo svoj hvala. Tako krhek, lep, svet, zares Božji je ta naš spomin srca.


Vabimo vas:

Večeri za starše mladostnikov bodo potekali štiri zaporedne srede v novembru štiri zaporedne srede v novembru od 3. 11. do 24. 11. 2010 od 18.00 do 19.30, v prostorih Družinskega centra mir. Lahko se še prijavite in/ali povabite svoje prijatelje.

Predavanje z naslovom »Pestrost odnosov v družini v dobro vseh«, bo v sredo, 10. 11. 2010 ob 20.00 v Ljubljani na Kodeljevem, Ob Ljubljanici 36. S. Veronika Verbič, ŠSFKK, specialistka zakonske in družinske terapije, spregovorila o prepletenosti in dinamiki odnosov v ožji, razširjeni in enostarševski družini, o pripadnosti, o razmejitvi vlog, o postavljanju meja, o izražanju samega sebe in poslušanju drugega  …

Oktobrski oddaji Za življenje s temo Usklajevanje zakonskega in starševskega odnosa lahko prisluhnete v arhivu Radia Ognjišče in vas vabimo, da oddaji ponovno prisluhnete tretjo soboto, 20. novembra ob 11.00 2010 na Radiu Ognjišče.

Novi članki na naši spletni strani: Krog žalovanja.


Zavod Iskreni.net vabi na Dobrodelni koncert za izgradnjo družinskega centra Repnje.


Če ne želite prejemati E-mesečnika, nam pošljite sporočilo z zadevo ODJAVA.

Tagged on:
Call Now Button