E-mesečnik september 2013

Pred dnevi sem zasledila zanimiv prispevek. V ZDA je glasbeni studio pripravil tekmovanje z namenom, da bi se tamkajšnja lokalna skupnost bolj povezala. Povabili so ljudi, da pokažejo svoje glasbene talente in sodelujejo s svojimi prispevki na spletni strani YouTube. V času tekmovanja so v glasbeni studio dobili pismo poslano prek navadne pošte. Poslal ga je 96 letni mož Fred, ki je po 75 letih skupnega življenja izgubil ženo Loreine in ji v spomin napisal pesem. Organizatorje je njegovo pismo tako prevzelo, da so se odločili, da bodo njegovo pesem uglasbili in posneli.

Bolj kot pismo in pesem pa je mene prevzelo nekaj drugega: njun odnos, ki je trajal 75 let. Odnos moža, ki s posebnim žarom govori o svoji ženi, kot bi bil še vedno zaljubljen in bi njun odnos živel naprej v večnosti. Nekaj časa sem razmišljala o tem, ali lahko odnosi sploh tako dolgo trajajo. Omenjeni prispevek je dokaz, da ja. Ali je bil njun odnos kaj posebnega? Tega ne moremo vedeti, zagotovo pa so bili v njunem odnosu vzponi in padci, lepi in težki trenutki, veselje in bolečina. Tako kot v vsakem odnosu. Takšno je namreč naše življenje, ki nam prinaša polno lepega in dobrega ter tudi težkega in bolečega. Pred kratkim sem prebrala, da ob lepih trenutkih rastemo, težki trenutki pa nas izoblikujejo, prečistijo našo vero, upanje in ljubezen … vendar le če dopustimo.

In zakaj je včasih tako težko dopustiti spremembe, si priti naproti v odnosih, se učiti in iti naprej? Zato, ker nas je velikokrat strah sprememb, nečesa novega, čeprav so spremembe lahko dosti boljše in novo mnogo lepše, kot bi si  lahko predstavljali.

Medsebojni odnosi so nekaj enkratnega. V njih marsikaj doživimo in se spreminjamo. Začutimo ljubezen, spoštovanje, pripadnost, pa tudi osamljenost, bolečino, nerazumevanje … Da bi bilo zadnjega manj je potrebno, da se naučimo druge sprejemati takšne, kakršni so, da skušamo razumeti, kako njihova občutja in vrednote niso enake našim, da razširimo in odpremo svoje srce in misli do njih. Vsak od nas namreč vstopa v odnose z različnimi izkušnjami in čutenji zaradi katerih lahko nastajajo nesporazumi in bolečine. Ko zmoremo sebe in druge sprejeti v svoji in njihovi nepopolnosti, storimo nekaj dobrega zase in za druge. To je ljubezen. Takrat rastemo in se spreminjamo.

Človek je bil ustvarjen iz ljubezni in za ljubezen, zato lahko najde srečo le tako, da je ljubljen in ljubi, piše Jacque Philippe (2012). Vsem želim, da bi ne nehali rasti v veri, upanju in ljubezni.

mag. Kornelija Ferčak, zakonska in družinska terapevtka


Vabimo vas:

Jesen 2013 v Družinskem centru nam prinaša nekaj novosti. Delovati bo začela Podporna skupina za starše samohranilce in razvezane. V oktobru bomo za vas pripravili večere za starše. Nekaj prostih mest je še v drugi zakonski skupini. V terapevtsko skupino mir vas lahko trenutno vpišemo in vas pokličemo, ko se bo sprostilo kakšno mesto. Več o naših programih lahko preberete na naši spletni strani:

–              podporna skupina za starše samohranilce in razvezane

–              večeri za starše

–              zakonska skupina

–              terapevtska skupina mir

–              individualna, zakonska ali družinska terapija

Vabimo vas na duhovni vikend za zakonce, ki bo potekal od petka, 20. 9. do nedelje, 22. 9. 2013 v Kančevcih v Prekmurju. Tema duhovnega vikenda je »Veruješ to?« ob kateri boste poglabljali vašo vero. Duhovne vaje vodi s.Veronika Verbič, zakonska in družinska terapevtka. Organizirano bo otroško varstvo. Na navedeni spletni strani si lahko preberete vtise udeležencev lanskega vikenda. Lepo vabljeni.

Prvi ponedeljek v mesecu ob 21.00 nam lahko prisluhnete na Radiu Brezje. V septembru boste lahko prisluhnili o zasvojenosti v odnosih. Prejšnje oddaje lahko poslušate v arhivu Radia Brezje.

Vsako tretjo soboto ob 11.00 nam lahko prisluhnete na Radiu Ognjišče v oddaji Za življenje, za danes in jutri. Z zakoncema Vido in Boštjanom Zemljičem oddaje pripravlja s. Veronika Verbič. Oddajam lahko prisluhnete v arhivu.

Družinski center mir sodeluje in pripravlja odgovore na vprašanja o odnosih, starševstvu, vzgoji za spletno stran Ringaraja.net.


Oglejmo si in berimo:

Članek o čustveni in spolni zlorabi

Kričanje deluje kot udarec. To in še kaj lahko izvemo v prispevku Studia 12: Kaj se zgodi v človeku ob kričanju?


Priporočamo se za donacije in vam bomo hvaležni za vsak, tudi manjši dar, ki nam ga boste namenili. Tako bomo lahko še naprej pomagali družinam, parom in posameznikom v stiski. Na spletno stran smo postavili obrazec za donatorje in natančnejši opis našega delovanja.

Tagged on:
Call Now Button