Deset korakov, kako lahko otroku pomagate premagati strah

clipboard01

  1. Razumite njegove strahove: Mali otroci šele odkrivajo svet, v katerem živijo. Njihova domišljija je v polnem razvoju in zato se more vsaka stvar, ki jo vidijo ali slišijo v realnem svetu, spremeniti v predstave, ki strašijo. Otroci začnejo doživljati strah v različni starosti, z različno močjo in ob različnih stvareh. Zaradi tega ne obstaja en najboljši model za premagovanje strahu. Potrebno ga je prilagoditi stopnji razvoja vašega otroka in njegovi sposobnosti upravljanja stresa.
  1. Govorite z vašim otrokom: To mu omogoča, da se počuti bolj udobno. Pustite mu, da z vami deli svoje strahove. Povabite ga, da vam razloži, kaj ga straši in zakaj. Naj pripoveduje na način, kakor sam čuti. Medtem ko pripoveduje, mu pokažite vaše zanimanje. Povejte mu, da ste se tudi vi kot otroci bali določenih stvari. Ta empatija bo gotovo okrepila vašo medsebojno povezanost, saj otrok začenja verjeti, da je za vas pomemben in se zanimate za njegova čutenja.
  1. Dajte mu pravo sporočilo: Ne dajajte mu zmotnih sporočil ko mu govorite nekaj podobnega: »Nehaj se delati otroka«, »Ne boj se«, »Tvoj prijatelj ni prestrašen«, itd. Ta pristop ga pelje v to, da verjame, da je biti prestrašen nekaj zmotnega. Tako bo nehal svoje strahove deliti z vami. Povejte mu, da je imeti strah nekaj normalnega. Dajte mu razumeti, da ga je dobro deliti in v njem prositi pomoč.
  1. Ne ignorirajte njegovih strahov: Če se vašo otrok boji sorodnika, skrbnika ali soseda, ne zanemarjajte tega vidika in ga ne silite ostati s temi osebami. Nasprotno, govorite z njim in mu dajte možnost, da pove, zakaj ga to plaši.
  1. Ne se posmehovati njegovim strahovom: To ga ne pomiri, nasprotno še poveča stopnjo napetosti in spodkopava njegovo samozavest. To lahko vodi še v večje težave, kot so npr. različne fobije. Otrok zmore svoje strahove premagati le s pomočjo vašega čutenja in vaše pozornosti. Opuščanje le te, pa v njem le še razvija negativna čustva.
  1. Ne silite vašega otroka, da dela nekaj, kar ga plaši: Samo pomislite, kako bi se vi počutili, če bi vam dali nekaj česar se bojite. Dovolite vašemu otroku, da si vzame zanj potreben čas, da se spopade z nečem, kar ga straši. Podprite ga z vso ljubeznijo in sočutjem, ki ga premorete.
  1. Pokažite mu, da je pogumen: Vaš otrok bo vedno sledil vašim aktivnostim. Če vas kaj prestraši, bo najverjetneje tudi otrok odreagiral na isti način. Otrok verjame, da če je nekaj varno za vas, je tudi zanj. Pojdite mu naproti, da mu pomagate in mu mirno razložite, kako naj reagira ali ne reagira, da se ne bi počutil slabo.
  1. Držite vašega otroka stran od strašljivih oseb: Majhen otrok ne razume razlike med resničnostjo in domišljijo. Lahko jih prestrašijo določene osebe na TV. Umaknite televizijske programe, ki bi lahko prestrašili vašega otroka. Na primeren način mu razložite, kaj je resnično in kaj domišljijsko.
  1. Predlagajte otroku, da ga spremljate na kraje, kjer doživlja strah: Odprite vsa vrata, poglejte pod posteljo, prižgite luč, da mu pokažete, da tam ni ničesar. Če otroka strašijo zvoki ali sence, se z njim pogovorite, od kod so možnosti, da prihajajo.
  1. Vse to storite na način, da bo vaš otrok vedno vedel, da je ljubljen in da ste vedno tam zanj, da ga varujete.

Vir: neznan

Pripravila s. Veronika Verbič, terapevtka

Tagged on:
Call Now Button