Obvestila 4/2016

April 2016

Vabimo vas:

__________

love-holding-hands-hd-wallpapers

Aprilsko razmišljanje …

Postavljanje meja

Vsi moramo v odnosih postavljati meje: kaj je moje, kaj je najino in kaj je javno. Odnosi so prepleteni s pravili, ki jih začnemo postavljati od prvega trenutka srečanja. V trenutku, ko stopimo v odnos, začnemo postavljati meje – kaj je del odnosa in kaj ni? Kdo je v odnosu in koga ni? Kaj si delimo in kaj je samo naše? Ali jemo skupaj ali ne? Ali hodimo spat skupaj ali ne?

Včasih lahko meje vnaprej določimo. Velikokrat pa se zgodi, da tega nočemo ali ne zmoremo narediti. To pomeni, da bomo začeli meje postavljati šele takrat, ko bodo presežene, kar v nas prebudi občutljivost in ranljivost. Ko dopuščamo, da se meje presežejo, samo zamerljivi in sovražni. S postavljanjem mej pokažemo, da smo lahko ljubeči in velikodušni ter v sozvočju s tem, kar mislimo da je prav in kaj ne.

Naše razumevanje in doživljanje odnosov se v zadnjem času spreminja. Nekoč so bile meje jasneje določene tudi zaradi bolj eksplicitnih in formalnih omejitev in dogovorov. Danes je veliko več prepuščeno nam samim in meje, ki jih zarišemo pogosto niso tako očitne in jasne, kot to sami verjamemo. Zato je toliko pomembneje, da se o njih pogovorimo zgodaj v odnosu. In ohranjamo ta pogovor živ tudi kasneje, saj se meje spreminjajo hkrati z nami in z odnosom. Ti pogovori niso enostavni ali lahki, ampak omogočajo rast odnosa in nas samih. Ali kot pravi Brene Brown: «Danes nisem več tako prijazna, kot sem nekdaj bila, sem pa veliko bolj ljubeča.«

mag. Anja Mesarič, zakonska in družinska terapevtka

___________

Drugo:

  • Družinski center mir sodeluje in pripravlja odgovore na vprašanja o odnosih, starševstvu, vzgoji za spletno stran Ringaraja.net.
  • Sodelovali smo na okrogli mizi o družini.
Tagged on:
Call Now Button