Koraki do dobrega počutja

Pripravila: Anja Mesarič

Zdravje in dobro počutje je v zadnjih mesecih bolj kot kadarkoli prej v ospredju naših razmišljanj. Z različnimi posledicami, ki jih prinaša epidemija, se srečujemo tudi na področju duševnega zdravja. Tudi tukaj velja, da največ lahko naredimo ljudje sami, z vsakdanjimi, majhnimi koraki.

Bodi prijazna/prijazen do sebe

Vsi imamo slabe dni. Bodimo prijazni do sebe. Spodbujajmo se in ne kritizirajmo po nepotrebnem. Ravnajmo s sabo tako kot bi ravnali s prijateljem v enaki situaciji.

Nauči se nove veščine ali se loti novega hobija

Izboljšajmo samozavest. Spoznajmo nove ljudi. Poiščimo novo zaposlitev.

Pomagaj drugim

Vključimo se v delo v skupnosti, dobrodelni projekt ali zgolj pomagajmo nekomu, ki to potrebuje. Ko pomagamo drugim, hkrati naredimo nekaj vrednega, kar nam pomaga, da sebe doživimo v bolj pozitivni luči.

Zdravo se prehranjuj

Prehranjuj se redno. Imej več obrokov in ne pozabi na zajtrk. Jej zdravo hrano, z veliko sadja in zelenjave. Pij veliko vode.

Poveži se z drugimi

Ohranjaj stike z družino in prijatelji. Stiki naj bodo redni in pogosti.

Ohrani širok pogled na svet

Ljudje različnim situacijam pripisujemo različne pomene in stvari radi vidimo iz lastnega zornega kota. Poskusimo razširiti svoj pogled in pogledati na svet širše. Vprašajmo se: Kakšen pomen pripisujem temu? Je to dejstvo ali le moje mnenje? Kako to vidijo drugi? Ali obstaja še kakšen način gledanja na to? Kako pomembno je to zame in kako pomembno bo to zame čez eno leto? Kaj lahko storim danes, da bo v pomoč?

Redno se gibaj

Telesna aktivnost pomaga izboljšati razpoloženje, zmanjšuje stres in tesnobo ter izboljšuje telesno zdravje. Krepi tudi našo energijo. Pojdimo ven, v zeleno naravo ali k vodi. Poiščimo aktivnost, ki nam ustreza in začnimo!

Zabavaj se in bodi kreativen/kreativna

Kreativnost vodi v boljše počutje in viša samozavest. Zabavajmo se!

Sprosti se

Najdimo si čas zase. Dovolimo si čas za sprostitev in odmik. Poiščimo si to, kar nam ustreza. Dihajmo…

Dobro se naspi

Ustvarimo si zdravo rutino spanja. Začnimo z odhodom v posteljo in vstajanjem ob isti uri vsak dan.

Izogibaj se alkoholu in drogam

Alkohol in droge ne lajšajo težav – zgolj kopičijo probleme!

Sprejmi: »Tako je, kot je«.

Ljudje smo nagnjeni k temu, da se borimo z obremenjujočimi mislimi in občutki. Vendar se lahko tudi naučimo take misli zgolj opaziti in opustiti borbo. Nekaterih stvari v življenju ne moremo spremeniti. Dovolimo takim mislim in občutkom da zgolj so – tudi ti bodo minili.

Vir: Positive steps to wellbeing

Tagged on:
Call Now Button