Vsakodnevna čustvena sporočila, ki krepijo partnerski odnos

Avtorica: Monika Vuk

Partnerja lahko drug drugemu vsak dan podarita najlepša čustvena darila, ki bodo ustvarjala globljo povezanost med njima. Takšna darila sporočajo, kaj čutimo in prinesejo veselje v naše odnose. Gre za preproste geste, ki pokažejo, kako nam je mar za partnerja.

 

  1. Naložba na čustveni račun

Namesto naložbe na bančni račun lahko naredimo naložbo na čustveni račun. Vsakokrat, ko partnerju namenimo svojo pozornost, ga poslušamo, pokažemo zanimanje, je to naložba na čustveni račun. To ustvari varnostno blazino za čase povečanega stresa ali konflikta. Povprašajmo partnerja, kakšen je bil njegov dan ali kaj mu zadnje čase povzroča skrbi, pri tem pa ne poskušajmo takoj reševati njegove morebitne težave. S tem partnerju pokažemo, da ga spoštujemo in da nam je mar za njega.

  1. Podarimo »čudež«

Kot odrasli pogosto izgubimo občutek za delanje majhnih čudežev, ki smo jih počeli v otroštvu. Kaj, če bi pokazali navdušenje, zanimanje, se začudili ob tem, da smo nekaj ustvarili? Kaj, če bi izkoristili priložnost, da bi bili igrivi in otroški? Kaj, če bi bili igrivi skupaj s partnerjem? S partnerjem si lahko skupaj dovolimo, da ponovno odkrijemo te majhne čudeže iz otroštva. Skupaj lahko na primer naredimo snežaka, okrasimo dom ali pa si zgolj pogledamo najljubše filme iz otroštva.

  1. Poklonimo objem

Objem je zelo preprosta gesta, s katero partnerju pokažemo, da smo mu naklonjeni in da nam je mar za njegova čustva. Vsakodnevni objemi zelo pripomorejo k krepitvi povezanosti med partnerjema.

  1. Naučimo se samo-pomiritve

V razmerju je zelo pomembno, da se znamo sami umiriti, ko nas začnejo prevevati močna čustva. S tem bomo namreč preprečili izbruh konflikta ter reševanje težav preložili na čas, ko se bodo čustva nekoliko umirila, pogovor pa bo tudi bolj produktiven. Lahko bi rekli, da sami sebi damo darilo časa, da premislimo in se počasi umirimo ter razmislimo, kaj nam naša čustva sporočajo.

  1. Sprejmimo partnerjevo mnenje

Vsi vemo, da so konflikti v razmerju neizogibni, ampak kako se v konfliktu odzivamo, je povsem v naši domeni. Bolje kot, da vztrajamo vsak na svojem stališču, je partnerja poslušati in glede njegovega stališča postavljati odprta vprašanja. S tem bomo partnerju dali vtis, da si prizadevamo razumeti njegovo stališče, da je slišan in da nam je mar zanj. Takšno reševanje konfliktov lahko privede do rešitev, ki si jih morda nikoli nismo niti zamislili.

  1. Poklonimo poljub

Poljub, ki traja najmanj šest sekund profesor psihologije John Gottman imenuje »poljub priložnosti.« Velikokrat naredimo nekaj iz navade in na hitro. Da se partnerja lahko začutita, potrebujeta čas.

  1. Podarimo ljubezensko pesem

Vsak par ima določene skupne pesmi. To so morda pesmi, ki smo jih poslušali na prvem zmenku ali pesem, na katero smo zaplesali svoj prvi ples ali pa zgolj pesmi, ki jih skupaj radi poslušamo. Vzemimo si čas in partnerju pošljimo povezavo do te pesmi. Tako bo vedel, da mislimo nanj tudi, ko časa ne preživljamo skupaj.

  1. Naredimo refleksijo partnerskega razmerja

Vsak par bi si moral vzeti čas, da skupaj razmišlja o razmerju. Vzemimo si čas skupaj s partnerjem samo za naju dva. Obujajmo lepe spomine in skupne dosežke iz preteklosti. Priporočljivo je tudi, da obudimo tudi slabe stvari in korake, kako smo težke trenutke uspeli skupaj prebroditi. Takšna refleksija na dnevni ravni bo samo še utrdila vezi s partnerjem.

  1. Pripovedujmo si zgodbe

Prosimo partnerja, naj nam pove zgodbo. To je lahko zgodba iz otroštva ali spomin iz preteklega obdobja. Pozorno ga poslušajmo in še z njim delimo kakšno svojo zgodbo.

  1. Naredimo si ljubezensko mapo

Partner si želi bolj kot karkoli drugega, da nas bolje spozna. Delimo z njim, kaj je bilo naše najljubše darilo v otroštvu, kateri naš najlepši dopust, kaj nas vznemirja. Na ta način bo partner dobil globlji vpogled v našo osebnost in bo tako lažje sestavil zgodbo o nas.

Ta čustvena sporočila zelo pripomorejo k izboljšanju čustvene povezave med partnerjema. Zato jih poskusimo udejanjati skozi vse leto in ljubezen bo rasla skozi vse leto, ne glede na letni čas.

 

Vir: The Gottman Institute. Blog. 23. decembra 2020. (pridobljeno 28. januarja 2021).

Tagged on:
Call Now Button