Jeza – kako kontrolirati izbruhe jeze (3. del)

Avtorica: Monika Vuk

V prvem delu članka je beseda tekla na splošno o jezi ter da je njeno izraženje v določenih okoliščinah celo zdravo, prav tako pa smo se dotaknili tudi nezdravih načinov izražanja jeze. Nato smo v drugem delu članka opisali vzroke nezdravega izražanja jeze, v tretjem delu pa bomo opisali, kako lahko nadziramo izbruhe jeze oziroma kako ravnati z jezo.

Za posameznike in okolico je lahko zelo strašljiva izkušnja, ko določenega posameznika preplavi jeza, ki jo tudi izrazi na družbeno nesprejemljiv način. Vendar obstajajo določene tehnike, s katerimi se lahko naučimo blažiti ali celo v popolnosti obvladati izbruhe jezo.

Opozorilni znaki

Da bi lahko ublažili ali obvladali izbruhe jeze, je potrebno v prvi vrsti biti pozoren na opozorilne znake. Izbruh jeze namreč povzroči naval adrenalina, ki preplavi celotno telo, in zato bomo preden bomo prepoznali čustvo, občutili sledeče:

  • povišan srčni utrip,
  • pospešeno dihanje,
  • telo postane izredno napeto,
  • nezavedno pričnemo tapkati z nogo,
  • stiskamo pesti ali čeljusti.

Če prepoznamo te znake, imamo zelo kratko časovno okno, da premislimo o tem, na kakšen način bomo v situaciji odreagirali oziroma kako se bomo odzvali. To je sicer lahko v elementu same situacije zelo težko opravilo, ampak prej ko bomo prepoznali znake, ki napovedujejo izbruh jeze, lažje se bomo odločili, na kakšen način bomo to jezo obvladali.

Določenim posameznikom v teh trenutkih najbolj pomagajo dihalne tehnike. Možgani namreč s pomočjo sproščujoče dihalne tehnike odvrnejo pozornost od jeze, kar zelo ublaži celotno situacijo. Ključno je, da vsak posameznik sam pri sebi odkrije, katere stvari ga pomirjajo, in se v trenutkih pred izbruhom jeze osredotoči na te stvari, izvajanje dihalnih tehnik je zgolj eden od načinov.

Čas za razmislek

Včasih, ko začutimo jezo, zadostuje že, da se za nekaj časa umaknemo iz konfliktne situacije. S tem bomo pridobili dragoceni čas, da razmislimo o situaciji in se odločimo, kako bomo nanjo odreagirali. Jeza nas opomni na to, da želimo nekaj spremeniti, z njo se premikamo proti nečemu, kar nas moti in nam ni všeč. Jezo začutimo, ko ocenimo, da nas drugi z njihovim načinom ogrožajo. Z jezo se moramo naučiti ravnati, prepoznati kaj nam sporoča in kaj moramo popraviti, da bo dosežen njen namen. Ob vsem tem moramo ozavestiti tudi vzorce, ki so nas pripeljali do našega odzivanja na jezo.

To t.i. kupovanje časa za razmislek lahko poteka na več načinov:

  • preštejemo do 10, preden se odzovemo,
  • zamenjamo lokacijo na način, da se odpravimo na kratek sprehod, tudi če je le-ta zgolj okrog hiše ali bloka,
  • odstranimo se iz konfliktne situacije in se pogovorimo z osebo, ki ji zaupamo. To so lahko naši družinski člani ali prijatelji, ključno pa je, da niso neposredno povezani s konfliktno situacijo. Glasno izražanje misli v pogovoru nam bo namreč pomagalo razumeti, zakaj smo jezni, kar nas bo pomirilo.

Pomirjevalne tehnike

Obstaja veliko načinov, kako se umiriti in se osvoboditi jeznih občutkov jeze, način, kateri nam bo pomagal, pa moramo najti sami, saj določene pomirjevalne tehnike delujejo bolje za določenega posameznika, za drugega pa ne delujejo.

Dihajmo počasi – ta tehnika je zelo sproščujoča, pri čemer poskušajmo, da izdih traja dlje časa kot sam vdih. To bo preusmerilo pozornost na dihanje in ne več na samo konfliktno situacijo.

Sprostimo svoje telo – če čutimo napetost v telesu, se poskusimo osredotočiti na vsak del telesa posebej. Če je največja napetost v trebuhu, se osredotočimo na trebuh, ga napnimo in potem počasi sprostimo. Na takšen način sprostimo tudi ostale dele telesa, ki so napeti.

Vadba – napetost lahko najhitreje odpravimo z vadbo, seveda, če imamo za to priložnost, sicer v dani situaciji uporabimo katero drugo tehniko pomirjanja. Športi, kot sta boks in tek so sicer zelo koristni za sprostitev odvečne nakopičene energije.

Nadzorovano sproščanje negativne energije – občutke jeze lahko sprostimo tudi na določene varne načine, na primer da raztrgamo včerajšnji časopis ali sekamo drva. Vsak način, ki ne povzroča škode nam ali drugim, je dovolj dober.

Naredimo nekaj, da odvrnemo energijo na kakšen drug način, na primer začnemo poslušati glasbo in ob tem prepevamo ali plešemo, lahko tudi začnemo z ustvarjanjem, na primer z risanjem ali  barvanjem, pomaga pa tudi hladen tuš.

Vir: Mind. How to cope with anger. Julij 2018 (pridobljeno 21. februarja 2022).

Call Now Button