Pomen oddiha za naše zdravje in počutje

Pripravila: mag. Kornelija Ferčak Folnovič

Poletje je čas počitnic in dopustov, ko se naše življenje malo umiri od vsakodnevnih obveznosti, hitenja, in je vse bolj sproščeno. Čeprav so tudi dopustniški dnevi lahko kdaj stresni, je to čas, ki je namenjen nam, da se spočijemo, umirimo, naberemo novih moči. Počitnice in dopust imajo pomemben vpliv na naše življenje. Raziskave kažejo, da že samo načrtovanje počitnic, dopusta lahko izboljša naše razpoloženje in lastno zaznavanje sreče. Tudi spomini in razmišljanje o preteklih pozitivnih poletnih izkušnjah lahko še dolgo časa vplivajo na naše počutje.

Ljudje smo ustvarjalni, potrebujemo miselne izzive, kognitivno in fizično delo, da lahko rastemo, sobivamo, pomagamo drugim, prispevamo k družbi in da ima naše življenje  smisel. Vendar pa rabimo tudi oddih, čas zase, za počitek.

Poglejmo nekaj znanstveno dokazanih dejstev, zakaj je oddih pomemben:

  1. Zadovoljstvo

Dnevi oddiha imajo lahko mnoge učinke za telesno in duševno zdravje, ki so prisotni še več mesecev po  vrnitvi v službo in v vsakdanji ritem. Raziskave kažejo, da so ljudje na splošno bolj zadovoljni s svojim zdravjem in življenjem, če si vzamejo čas za oddih in »odklopijo« od vsakodnevnih  službenih obveznosti in zasebnih aktivnosti.

  1. Duševno zdravje

Izboljšanje razpoloženja, zmanjšanje stresa, anksioznosti, manj depresivnega razpoloženja, večja motivacija so le nekateri pozitivni učinki oddiha. Ko si vzamemo čas zase, vstran od službe, se tudi zmanjša tveganje za izgorelost, ki je posledica doživljanja čustvene, mentalne in fizične izčrpanosti povezane s stresom in izzivi v službi. Dnevi oddiha nam pomagajo umakniti se od situacij, ki jih velikokrat povezujemo s stresom. Več imamo časa za spanje, sprostitev, povezanost z ljudmi, ki so nam dragoceni, čas za aktivnosti, ki so nam pomembne in vse to prispeva k boljšemu duševnemu zdravju.

  1. Telesno zdravje

Raziskave potrjujejo, da prosti dnevi zmanjšujejo tveganje za srčne bolezni. V devetletni študiji so potrdili pozitivno korelacijo (povezavo) med pogostostjo prostih dni in zdravim življenjem. Osebe, ki nekaj let niso koristile dopusta, so imele tridesetkrat večjo verjetnost, da doživijo srčni zastoj. Redni dnevi oddiha pomagajo zmanjševati zdravstvene težave kot so visok krvni pritisk, težave z metabolizmom, visok krvni sladkor, visok holesterol, srčne bolezni in sladkorno bolezen tipa 2.

  1. Učinkovitost v službi

Če raven stresa postane previsoka, se naša učinkovitost zmanjša. Neprestane delovne zahteve, pritiski onemogočajo stalno, neprekinjeno osredotočenost na delovne naloge, izzive. Raziskave kažejo, da se po oddihu ljudje vrnejo v službo, na svoje delovno mesto bolj osredotočeni, bolj ustvarjalni in učinkoviti, kar prispeva k večjemu zadovoljstvu in izpolnjenosti na delovnem mestu.

  1. Družinski odnosi

Vsakodnevni tempo življenja nam velikokrat onemogoča, da bi skupaj z družino preživeli več časa. Zaradi službenih, šolskih in ostalih obveznosti pogosto zmanjka skupnega časa za zakonski/partnerski odnos,  za odnos med starši in otroki, za razširjeno družino. V času počitnic, dopusta, smo lahko več skupaj, več je priložnosti za pogovor, druženje, spoznavanje in povezovanje. Bolj lahko začutimo drug drugega in si dovolimo rasti.  Skupno preživljanje kvalitetnega časa z bližnjimi, ustvarjanje skupnih spominov in povezovanje lahko utrdi in izboljša družinske odnose.

Naj bodo počitnice in dopust, čas novih spoznanj, lepih izkušenj, utrjevanja povezanosti v odnosih in nabiranja moči za nove izzive. In ne pozabimo, doživete počitnice gradijo pristni odnosi in dejanja narejena z ljubeznijo.

 

Vir: https://www.telus.com/en/blog/care-centres/why-taking-vacation-is-important-for-mental-health

Tagged on: ,
Call Now Button